(+47) 468 25 256 kontakt@ninaverde.com

Dagens tanker

Merverdi :
1) den verdiforøkelse en vare får når den passerer et ledd i omsetningskjeden. (personlig har jeg ennå til gode å se en verdiforøkelse mellom frisk melk fra kua i 5 liters spann direkt fra bonden på den ene siden og literkartonger med pasteurisert og homogenisert skummet lettmelk i butikken på den andre siden.)

2) (e. Marx) forskjellen mellom den verdiforøkelse en vare får gjennom arbeid og den lønn som betales arbeideren for dette. (den var litt komplisert – noen som kan forklare den kanskje?)

Merverdiavgift: (fork. mva.) avgift til staten på varesalg og visse tjenester, betalt av hvert ledd i omsetningskjeden (innført i Norge 1970 til avløsning av omsetningsavgift); moms.

Hvem fant på den? Ingen norsk oppfinnelse.

Det finnes samfunsgrupper som ønsker å avskaffe avgiften. De synes det er ran – i likhet med alle automatisk innkrevde skatter.

Leste en essay i økonomi som beskrev at det ville herske mer likhet hvis alle betalte 10 prosent skatt av inntekten. Punktum

Det ville forenkle forvaltningen enormt. Spare ressurser for merverdiavgiftspliktige næringsvirksomheter. Frigjøre arbeidskraft som kan produsere bedre og mer. Og dermed øke lønn og salg og … skatteinntekter.

Ha en fortsatt fin dag.

 

 

%d bloggere liker dette: